Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ.



      Η επιδερμίδα μας είναι ένα όργανο του σώματός μας που αναπνέει και ανανεώνεται,΄ομως για τις λειτουργίες αυτές είναι απαραίτητη η κατάλληλη φροντίδα της για να αντιμετωπίζει τις μολύνσεις και τις εξωτερικές επιθέσεις που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση.
      Σήμερα το όμορφο και υγιές δέρμα είναι μέλημα πολλών γυναικών αλλά και ανδρών.΄Ολοι ενδιαφέρονται για την διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος.
     Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα όχι μόνο των εφήβων αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιών.Εμφανίζεται στο πρόσωπο,στην πλάτη,στο στέρνο αλλά και στους γλουτούς καμμιά φορά.Οι αιτίες εμφάνισής της είναι ορμονικοί(αύξηση ανδρογόνων ορμονών),η σμηγματόρροια στο λιπαρό δέρμα και το βακτηρίδιο της ακμής.Εκδηλώνεται με φαγέσωρες(μπιμπίκια),βλατίδες,κύστες,οζίδια και φλύκταινες(σπυράκια με πύον).Αφήνει ουλές, σημάδια και ξηροδερμία,η οποία οφείλεται πολλές φορές στις ισχυρές λοσιόν,σαπούνια και αλοιφές που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή της.Οι ουλές είναι εσοχές του δέρματος βαθιές ή ρηχές.Επίσης έχουμε ερυθρότητα του δέρματος από τον τραυματισμό των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος.
     Οι βλάβες της ακμής στο δέρμα αποκαθίστανται από την αισθητικό και σκοπός είναι η επαναφορά του δέρματος στην αρχική του φυσιολογική κατάσταση,δηλαδή η ανάπλαση του δέρματος.Την ανάπλαση του δέρματος την επιτυγχάνουμε με ειδικές θεραπείες που περιλαμβάνουν διάφορα πήλιγκς,ενδοδερμικά μασάζ και φωτοθεραπείες σε συνδυασμό με τοπικά σκευάσματα για ανάπλαση,επούλωση και ενυδάτωση του δέρματος.
    Το πήλιγκ(η απολέπιση)είναι μια σπουδαία θεραπεία για τις βλάβες της ακμής αρκεί να γίνεται σωστά.Το δέρμα απαλλάσεται από τα νεκρά κύτταρα,γίνεται καθαρό και απαλό στην αφή και διευκολύνει την  διεισδυτικότητα του,αφού οι πόροι ανοίγουν.
        Με το ενδοδερμικό μασάζ η φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων διεγείρεται,βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος με συνέπεια την οξυγόνωση του δέρματος και την αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού που συντελεί στην ανάπλαση του δέρματος.Οι ινοβλάστες διεγείρονται και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.Απομακρύνονται οι ρύποι,οι πόροι ανοίγουν και βελτιώνεται η διαπερατότητα του δέρματος.
     Η φωτοθεραπεία βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και στην διέγερση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης,΄ωστε να "γεμίσουν" οι ουλές .
    
      Για το ποια μέθοδο θα ακολουθήσουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες  και ειδικά από το ίδιο το άτομο, γιατί το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και πρέπει να εξετάσουμε τις ιδιαιτερότητές του, τι ενδείκνυται και τι αντενδείκνυται και να εφαρμοστεί ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός του.Ο συνδυασμός των μεθόδων δινει τα καλύτερα αποτελέσματα.

      Απαραίτητη είναι και η καλή συνεργασία με το άτομο που για αρκετό χρόνο υπέφερε από την ακμή,ταλαιπωρήθηκε πολύ και τώρα είναι ανυπόμονο,κουρασμένο από την ταλαιπωρία και πολλές φορές απαγοητευμένο.Πρέπει να δείξει υπομονή και να τηρεί τις συμβουλές μας παράλληλα με την σωστή φροντίδα του δέρματος στο σπίτι.